På Færøerne er Margueritruten opkaldt efter blomsten Engkappeleje.

Ligesom i Danmark kan du på Færøerne køre ad Margueritruter. Færøerne har opkaldt ruterne efter deres nationalblomst Engkappeleje, som på Færøsk hedder Sóljuleiðir. Jeg fandt forøvrigt en hel masse Engkappelejer i Torshavn ved Tinganes helt ude for enden af øen ved flagstangen.

engkappelen i torshavn færøerne

13 utroligt smukke engkappeleje ruter på Færøerne

Færøerne har udpejet 13 utroligt smukke naturruter på 5 af deres 18 øer, som deres scenic routes 🙂

Hvis du har lejet en bil, så vil jeg råde dig til at planlægge dine køreture på Færøerne med udgangspunkt i Engkappeleje ruterne, fordi så får du i store træk set alt det der står i alle guidebøger du ikke må gå glip af.

Af de 13 markerede ruter kørte min mand og jeg langs de 10 ruter på vores 6-dages ferie på Færøerne i maj måned. Vi havde fast base i hovedstaden Torshavn, så ja, du kan godt regne ud, at landet ikke er særlig stort og du kommer meget langt på et par timer.

Vejr, vind og sigtbarhed spiller en stor rolle på Færøerne og om det er muligt at gennemføre turene. Så hav altid flere planer og ideer til alternative udflugter.

Soljuleidir engkappeleje

Engkappeleje vejskilte

Du vil opdage, at når du kører rundt på Færøerne, så er det de lokale navne, som fremgår på vejskiltene (se billede herover). Derfor har jeg skrevet navnet fra vejskiltene her i artiklen, samt lidt om turen. Men du kan altid genkende skiltet med den fine gule engkappeleje blomst. Googler du navnet får du meget få hits. Mange af ruterne er på strækninger, hvor vejen ender blindt og du skal samme vej tilbage. Jeg har tilføjet lidt landskabsbilleder fra Engkappeleje ruterne til inspiration.

  1. Oyggjarvegurin – turen starter fra Torshavn oppe ved hotel Føroyar og slutter ved Effo Gas Station på øen Streymoy. Halvvejs skal du gøre stop og kigge ned på Kaldbaksbotnur fjorden på din højre hånd.
  2. Gasadalsleið – turen begynder ved byen Bøur på øen Vagar og slutter i byen Gasadalur, hvor det berømte Múlafossur vandfald er et stort tilløbsstykke.

Rejseblog om Færøernne3. Saksunarleið ruten på øen Streymoy starter i byen Streymnes og slutter ved vejens ende i byen Saksun. Vejen er smal med lommer når der kommer modkørende og bugter sig igennem dalen. Der er to parkeringspladser i Saksun. Den ene er oppe i byen med udsigt igennem bjergene mod havet. Den anden ligger nedenfor byen og er den du skal bruge, hvis du skal på vandretur ud til havet.

4. Tjørnuvikarleið ruten er på øen Streymoy. Inden du kører over broen i byen Oyrarbakki, så drejer du fra til venstre ad vej 594 og kører ud, hvor vejen slutter i byen Tjørnuvik. Vejen er smal med lommer, når der kommer modkørende. Om sommeren er det populært surfsted. En ældre mand sælger kaffe og vafler fra sit hus inde i byen. Her er også udsigtspunkt til klipperne i havet Risin og Kellingin.

5. Um Eiðisskarð er strækningen, når du fortsætter over broen (som jeg omtalte i punkt 4) og drejer til venstre ad vej 62 i retning af byen Eidi på øen Eysturoy.

6. Gjaaleið er ruten fra byen Eidi rundt om bjerget Slættaratindur holder du til venstre og kører i retning Gjógv til vejen ender på øen Eysturoy. Du kan skimte vejen, som snor sig i midten af billedet.

Gjogv Færøerne

7. Funningsleið er på øen Eysturoy. Ruten er fra det sted jeg omtalte under punkt 6, hvor du holder til venstre til Gjógv, men nu skal du køre zig zag ned af bjerget, forbi Funningur på din venstre side af vejen videre rundt ad vejen med vandet på din venstre side. Når du når ned i bunden af fjorden (skibets sejlretning på billedet) er der to muligheder. Fortætte til vej nr. 10 eller dreje rundt og tage modsatte siden af fjorden, for så kører du direkte ad Engkappeleje rute nr. 8

Funningsleid Eysturoy Færøerne

8. Elduvikarleið ruten er på øen Eysturoy. Faktisk kan du kombinere den her rute med Funningsleið, Gjaaleið og Um Eiðisskarð ruten. En skøn rute, som kan anbefales. Byen Elduvik for enden af vejen har en meget gammel havn/kløft ligesom i Gjogv, men ingen omtaler den. Der er også en mikro campingplads, som gratis kan benyttes uden nogen faciliteter.

Elduvikarleid Eysturoy Færøerne

9. Mulaleið er en rute på øen Bordoy, hvor vejen slutter i den forladte by Muli. Den forladte by Muli bliver helt sikkert et tilløbsstykke, fordi flere scener fra politikrimi-serien Trom er optaget her. Jeg kan forøvigt også varmt anbefale at du ser serien Trom, fordi man kommer rundt på mange lokationer på Færøerne.

Mulaleid Bordoy Færøerne

10. Runt Agnið er en rute på den sydligste del af øen Eysturoy. Den går rundt om søen Toftir og slutter ved campingpladsen Æduvik.

Runt Agnid Eysturoy Færøerne

Her er den officielle side med afmærkning af ruterne. https://www.landsverk.fo/en-gb/weather-and-driving-conditions/tourist-routes-in-the-faroe-islands

De 3 ruter jeg ikke fik kørt Oyndarfjarðaleið på øen Eysturoy og de to ruter på øen Suduroy, håber jeg, at opleve en dag.

Webcams over vejret

Inden du begiver dig afsted på tur vil du sikkert gerne vide, hvordan vejret er i et bestemt område. Her kan du via Færøernes officielle hjemmeside følge med i vejret fra kameraer opstillet på flere af øerne: https://www.landsverk.fo/en-gb/weather-and-driving-conditions/weather-cameras

Billederne på siden er fra maj måned, hvor vejret vekslede mellem lidt gråt, en smule tåge og opklaring, samt en enkelt byge i ny og næ.

De bedste hilsner

Bettina

Send en lille hilsen i kommentarfeltet :-)